MAGNUS 31

Under the motto "Living on top" an urban development project of the future has been created in Cologne's city centre, which was recognized by the Cologne Architecture Prize in 2017.

Parking garages in German city centres are seldom used to full capacity. The large parking garage colossuses, mostly buildings from the car-friendly 1970s, are the new scene of architectural visions for living space in city locations. A pilot project for linking living and parking was commissioned by WvM Immobilien + Projektentwicklung GmbH in Cologne's Magnusstrasse, not far from Cologne Cathedral. For the implementation, the planners had the upper two and a half floors of the multistory car park removed and the parking spaces reduced from 400 to 250. At a height of 15 metres, new space for 31 high-quality condominiums and a quiet, green inner courtyard was thus created. The design of this unique building is based on the design and approval planning of the architects of Wilkin & Hahnrath Bauphasen from Cologne.

Project data

Name
MAGNUS 31
Country
Germany
Address
Magnus Str. 31, Köln
Architect
Wilkin & Hanrath Bauphasen, V-Architekten, meuterarchitekturbüro Köln
Material
Aluminum
Year
2017
System
POHL EUROPANEL®
Suface
POHL BRONZE HAIRLINE Light

A champagne-colored metal facade made of anodized and perforated aluminum

Both areas are visually united by the exclusive facade design, which was created by the team of V-Architekten, also based in Cologne: A champagne-colored metal facade made of anodized and perforated 4-millimeter-thick aluminum panels encases the complex. The cladding consists of panels with perforations in two different sizes - 5 x 5 centimeters and 7.5 x 7.5 centimeters - and therefore looks particularly impressive. One of the structural advantages of aluminum facades is their low weight combined with stability and durability.
POHL completely redesigned the substructure for the champagne-coloured facade. One challenge was to protect the thermal insulation from rain without using the commercially available protective foil and to show it off through the perforated panels. POHL designed a second 1 mm thin, black-lacquered sheet metal shell, which shields the thermal insulation at the height of the housing unit and offers sufficient space for ventilation. In the area of the reinforced concrete skeleton construction of the multi-storey parking lot the sheet metal shell is finely perforated and thus also ensures ventilation of the parking level.